VSAK APARTMA SVOJA ISTRSKA HIŠA

 

 

Istrske hiše Padna ® so nastale iz dveh starih istrskih stavb, prenovljenih oziroma novozgrajenih vse od temeljev pa do dimnika. Tako je danes vsaka od dveh apartmajskih enot dejansko povsem samostojna in samozadostna istrska hiša.


Tradicionalna istrska hiša je izhajajoč iz naravnih danosti zidana iz domačega kamna in neometana. Prav tako so iz kamna izdelane preklade na oknih in vratih. Strehe so krite z opečnatimi korci, ki so jih zaradi ostrih zimskih vetrov pogosto dodatno obtežili še s kamni. Mrzla burja na eni in poletna vročina na drugi strani sta tudi razlog za razmeroma majhna okna, ki so v istrski hiši dodatno zavarovana še z lesenimi naoknicami ali t.i. škurami.


Nekdaj je bil najpomembnejši prostor v istrski hiši velika in prostorna kuhinja, njen osrednji del pa odprto ognjišče z napo. Tradicionalno istrsko ognjišče se je v Padni ohranilo le še v t. i. stari hiši na naslovu Padna 27. S kuhinjo je bil vsaj v starih časih neločljivo povezan tudi dimnik in kot zanimivost velja omeniti, da so v Istri nekoč prav dimniki predstavljali svojevrsten statusni simbol. Domiselnost in prestižnost oblik pri tej nujni hišni pritiklini naj bi namreč pričala o veljavi ter  bogastvu hiše in njenega gospodarja.


Za tradicionalno istrsko arhitekturo bi lahko mogoče kdo na prvi pogled celo trdil, da je pusta in funkcionalna, vendar bi pri tem zaradi kratkovidnosti spregledal igrivost ustvarjalnega duha, ki se nam tako prostodušno razkazuje v vsakem detajlu in ob vsakem koraku po ozkih ulicah starih šavrinskih vasi kot so Padna pa Koštabona pa Pomjan pa Gažon pa Sveti Peter in Krkavče in in in ...

 


 


 


 

Languages:

si |en |it |de

 

 
  ©ISTRSKE HIŠE d.o.o.., 2017
Politika zasebnosti
| Pravna pojasnila | Avtorji