Istrska hiša

Istrske hiše Padna

Vsaka istrska hiša je posebno doživetje

Vsaka od počitniških hiš predstavlja samostojno enoto z vso pripadajočo infrastrukturo, temelječo na najsodobnejših bivanjskih in informacijskih standardih.

Istrski hiši  stojita v osrčju Slovenske Istre. Natančneje se nahajata nad oljčnimi gaji sredi Šavrinskega gričevja, od koder se pogled razteza na jugozahod proti Modri Istri vse do Jadranskega morja ter na jugovzhod v gričevnati svet Zelene Istre.

Istrska hiša 1 (2-4 osebe)/ (78m²)

V pritličju: dnevni prostor, kuhinja z jedilnim kotom, toaleta, balkon (dostop do spodnje terase in kleti), lasten parkirni prostor (1 parkirno mesto ).

V nadstropju: 
2 dvoposteljni sobi, manjša kopalnica. Objekt je klimatiziran, pozimi ogrevan.

Naprave v hiši: TV sprejemnik s satelitskim programom, glasbeni stolp, pralni stroj, likalnik, brezžični internetni dostop.

Oprema kuhinje: posoda in pribor za pripravljanje in serviranje hrane in pijače, pečica, hladilnik, zamrzovalnik, pomivalni stroj, aparat za pripravo kave, opekač kruha,...

Klet: shramba za športne rekvizite, stojalo za kolo, električni žar

istrske hiše Padna
Istrske hiše Padna

Istrska hiša 2 (3-5 oseb)/ (105 m²)

V pritličju: dnevna soba, kuhinja z jedilnico, toaleta, balkon (dostop do spodnje terase, kleti), lasten parkirni prostor (1 parkirno mesto).

V nadstropju: 2 dvoposteljni sobi, 1 enoposteljna soba, večja kopalnica. Objekt je klimatiziran in pozimi ogrevan.

Naprave v hiši: TV sprejemnik s satelitskim programom, glasbeni stolp, pralni stroj, likalnik, brezžični internetni dostop.

Oprema kuhinje:
 posoda in pribor za pripravljanje in serviranje hrane in pijače, pečica, hladilnik, zamrzovalnik, pomivalni stroj, aparat za pripravo kave, opekač kruha,...

Klet: shramba za športne rekvizite, stojalo za kolo, električni žar.

Sodobnost & tradicija

Istrske hiše Padna so nastale iz dveh starih istrskih stavb, prenovljenih oziroma novozgrajenih vse od temeljev pa do dimnika. Tako je danes vsaka od dveh počitniških  enot dejansko povsem samostojna in samozadostna istrska hiša.

Tradicionalna istrska hiša je izhajajoč iz naravnih danosti zidana iz domačega kamna in neometana. Prav tako so iz kamna izdelane preklade na oknih in vratih. Strehe so krite z opečnatimi korci, ki so jih zaradi ostrih zimskih vetrov pogosto dodatno obtežili še s kamni. Mrzla burja na eni in poletna vročina na drugi strani sta tudi razlog za razmeroma majhna okna, ki so v istrski hiši dodatno zavarovana še z lesenimi naoknicami ali t.i. škurami.

Istrske hiše Padna
Vas Padna

Nekdaj je bil najpomembnejši prostor v istrski hiši velika in prostorna kuhinja, njen osrednji del pa odprto ognjišče z napo. Tradicionalno istrsko ognjišče se je v Padni ohranilo le še v t. i. stari hiši na naslovu Padna 27. S kuhinjo je bil vsaj v starih časih neločljivo povezan tudi dimnik in kot zanimivost velja omeniti, da so v Istri nekoč prav dimniki predstavljali svojevrsten statusni simbol. Domiselnost in prestižnost oblik pri tej nujni hišni pritiklini naj bi namreč pričala o veljavi ter  bogastvu hiše in njenega gospodarja.

Za tradicionalno istrsko arhitekturo bi lahko mogoče kdo na prvi pogled celo trdil, da je pusta in funkcionalna, vendar bi pri tem zaradi kratkovidnosti spregledal igrivost ustvarjalnega duha, ki se nam tako prostodušno razkazuje v vsakem detajlu in ob vsakem koraku po ozkih ulicah starih šavrinskih vasi kot so Padna pa Koštabona pa Pomjan pa Gažon pa Sveti Peter in Krkavče, ... 

envelope-omap-markercalendarchevron-downphonefacebookcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram